lauantai 1. marraskuuta 2008

Beppe Bergomi juoksee New Yorkin maratonin

Alkuviikosta Palazzo Marinossa järjestettiin Gala-ilta kaikille italialaisille, jotka ovat osallistumassa ensi sunnuntaina juostavalle New Yorkin maratonille. Paikalla oli myös Interin ex-maailmanmestari Beppe Bergomi, joka jo seuraavana päivänä lensi perheensä kanssa Isoon Omenaan. Beppe Bergomi on valmis debyytti-maratonilleen ja hänen tunteensa ovat aivan samat kuin 22. päivänä helmikuuta 1981, jolloin Bergomi pelasi ensimmäistä kertaa Serie A:ssa vain 17-vuoden ikäisenä, tai 14. päivänä huhtikuuta 1982, jolloin hän pääsi ensimmäistä kertaa Italian maajoukkueeseen 18-vuotiaana.

Entä miten oikein alunperin syntyi ajatus osallistua New Yorkin maratonille? "Lasteni koulukavereiden isä Marco Di Terlizzi on ennestään hyvä ystäväni ja samalla erään lasten hyväntekeväisyysjärjestön presidentti. New Yorkissa sattui olemaan järjestön tilaisuus juuri sopivaan aikaan, joten päätin samalla osallistua maratonille."

Bergomin tavoite on päästä onnellisesti maaliin alle neljän tunnin, ilman, että joutuu liiaksi kärsimään. Se ei ole mikään helppo tavoite. "Tiedän sen hyvin, mutta olen harjoitellut melko hyvin. Joitakin kuukausia sitten olin leikkauksessa, jossa vasemmasta polvestani poistettiin rustoa, mutta operaation jälkeen olen seurannut Silvio Omoedon telemää ohjelmaa tarkasti." Bergomi on harjoitellut Milanossa kaduilla kotinsa lähellä, Trennon puistossa (il parco di Trenno), kaupunginmetsässä (il Bosco in Cittá) sekä kukkuloilla (la Montagnetta). Kuukaudessa kilometrejä on kertynyt noin 250. Bergomin paino puolestaan on 81 kg, mikä on suurin piirtein sama kuin hänen peliuransa huippuvuosina. Valmistavana harjoituksena Bergomi on jo juossut 32 km aikaan 2h57´. Yleisesti kuitenkin tiedetään, että maraton vasta alkaa tuolloin. "Minullekin on mainittu tuosta... Täytyy vain aloittaa varovasti. Maratonin selvittämiseen pitää käyttää myös järkeään. Alun perin minun oli tarkoitus juosta yhdessä hyvän ystäväni ja taistelutoverini Carletto Muraron kanssa, mutta hänellä on ollut ongelmia pohkeensa kanssa, joten en ole aivan varma miten hän pystyy urakasta suoriutumaan. Minullakin on maratonista vielä paljon opittavaa aina pukeutumisesta kilometrien hallintaan asti.

Vapaa-ajallaan Beppe Bergomi seuraa myös yleisurheilua; erityisesti Usain Boltin uroteot Pekingin olympialaisissa teki italialaiseen mestariin suuren vaikutuksen. Hän tiettä myös Etiopian Haile Gebreselassien ja tämän uuden hurjan maailmanenntätyksen. Sen sijaan tuoreen maratonin olympiavoittajan Samuel Wanjirun juoksu jäi Bergomilta näkemättä. "Juoksu-urheilussa paras ystäväni on estejuoksun maailmanmestari Francesco Panetta sekä eräs yhteinen ystävämme, fysioterapeutti Mario Ruggiu, jonka kanssa minulla oli mahdollisuus väitellä vuoden 1998 MM-kisojen aikaan. "

Lokakuussa 1999 Milanon Arenassa, kaupungin urheilupyhätössä, julkaistiin Beppe Bergomin siirto New York Metro Starsiin. Myöhemmin tuo siirto peruuntui, mutta nyt kaupungista näyttää tulleen kohtalo Bergomille. "Olen käynyt New Yorkissa kolme tai neljä kertaa aikaisemmin: se on todellakin kaunein kaupunki maailmassa."

Syksyn aikana Bergomi on ollut televisiossa Sky Sport -kanavalla jalkapalloasiantuntijana. Nyt maratonin vuoksi häneltä jää kaksi ottelua väliin. "Olisin ollut kommentoimassa Inter-Fiorentina sekä Juve-Roma otteluita, mutta nyt sijaisekseni tulee erinomainen Luca Marchegiani. Mutta itse palaan taas pian Real-Juve peliin. Ensiksi on kuitenkin vuorossa sunnuntain maraton ja se on aivan oma maailmansa; olen kuullut sanottavan, että vain jalkapallon maailmanmestaruuden voittaminen olisi arvokkaampi asia kuin maratonilta maaliin selviäminen. Haluan tutkia asiaa ja samalla nauttia juoksemisesta. Sitten, ehkäpä, yritän vielä toisenkin kerran. La Gazzetta dello Sport

Ei kommentteja: